Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava participă in calitate de partener la implementarea proiectului strategic “Bursa de proiecte”, proiect cofinanţat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) 2007 – 2013.
Scopul proiectului constă în susţinerea şi dezvoltarea culturii de tip inovativ-antreprenorial în mediul universitar românesc prin crearea unei pieţe online de proiecte. Proiectele care vor fi înscrise pe platformă vor putea beneficia de suport material sau de networking.
Pentru mai multe informaţii despre proiect puteţi accesa www.bursa-proiecte.ro
Rolul de lider de parteneriat este deţinut de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), iar ceilalţi parteneri implicaţi sunt: Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea Ovidius Constanţa, Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, Novensys Corporation şi Gold Agama Consulting.
Bursa de proiecte se înscrie pe axa prioritară 1 „Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, în Domeniul major de intervenţie 1.2: „Calitate în învăţământul superior” şi are o durată de derulare de 30 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 20.624.841 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 15.545.345 de lei.
Mecanismul de funcţionare. Bursa de proiecte va fi o comunitate online de promovare a atitudinii inovativ-antreprenoriale în mediul universitar.
Mecanismul de funcţionare al bursei de proiecte este asemănător unei pieţe de proiecte, un loc în care se strâng cererea şi oferta deopotrivă. Bursa de proiecte va sprijini studenţii să-şi facă cunoscute ideile/proiectele cu posibilitatea chiar de a primi susţinere pentru implementare.
Studenţii implicati în proiect vor avea susţinerea universităţilor (ajutorul cadrelor didactice, laboratoare speciale, cursuri tematice) pentru a lucra şi a dezvolta idei de proiecte ce vor fi prezentate sub forma unui plan bine întocmit (inclusiv resurse de orice tip) în cadrul platformei online “bursa de proiecte”.
Concret, platforma va deveni un instrument de comunicare între mediul de afaceri şi alte componente ale comitetelor sectoariale, studenţii care propun proiecte şi cadrele didactice din universităţi. Prin intermediul bursei de proiecte comunitatea de afaceri va avea posibilitatea de a studia oferta de proiecte, de a intra în contact cu “minţile” din spatele ideilor, de a le oferi acestora posibilitatea de a-şi continua ideea sau de a le oferi stagii de practică, traininguri, etc. Cadrele didactice din mediul universitar vor fi prezente în cadrul platformei pe de o parte cu sprijin pentru crearea proiectelor, iar pe de altă parte cu feedback şi despre cum se poate ajunge cel mai usor la implementarea ideilor.